onsdag den 18. januar 2017

Brevkassen: "Ville verden ikke være et meget bedre sted, hvis den kun var befolket af højsensitive?

En læser spørger kort og godt: "Ville verden ikke være et meget bedre sted, hvis den kun var befolket af højsensitive?"

Jeg forstår godt, at man nogle gange kan komme til at tænke sådan, især hvis man har haft belastende oplevelser med uempatiske og grænseoverskridende repræsentanter for det robuste karaktertræk (og det er her meget vigtigt at huske, at ikke (nær) alle robuste er hverken uempatiske eller grænseoverskridende).

Pinefulde fester
Også hvis man har været tvunget til at være i meget støjende omgivelser fyldt med larmende (robuste) mennesker, eller hvis man har været nødt til at deltage i en lang - og for mange højsensitive pinefuld og meningsløs - fest fyldt med uvedkommende mennesker, som opfører sig umådeligt festligt, kan tanken komme op: Hvor ville her være meget mere fredeligt, hvis vi kun var os, og hvor ville selskabelighed være meget mere rar (og sjælden)! Det ville være noget med at mødes på to-, tre- eller max. firemandshånd, drikke kaffe eller spise aftensmad og gå hjem igen! Sådan har jeg også nogle gange tænkt (ikke helt sjældent :-) ).

Ufred
Også ved konfrontationen med ufred i stort og småt kan man få den tanke, at den ville være ikke-eksisterende, hvis vi kun var højsensitive i verden. Men uenighed findes også blandt højsenstive, simpelthen fordi vi er vidt forskellige mennesker med vidt forskellige holdninger. Og uenighed giver en eller anden grad af ufred og brud på idyllen. 'Kampene' ville være anderledes, hvis vi ikke havde de robuste til at tage en del af dem (og vi skal huske, at de robuste ofte også kæmper på vegne af højsenstive medmennesker), men de ville være der, det er jeg sikker på.

De robuste er uundværlige
Nej, jeg tror ikke, vi højsensitive kan undvære de robuste. Mange af os har højt skattede ægtefæller eller venner af den robuste slags, og vi mærker i det private hverdagsliv, hvordan det robuste og det højsenstive supplerer hinanden godt.
Men også i samfundslivet nyder vi godt af de robuste. Vi har som samfund brug for mennesker, der reagerer hurtigt, spontant, modigt og udholdende. Vi har også brug for mennesker med et vist lag af hård hud på sjælen. Og sågar for de robustes større udadvendthed og selskabelighed, som kan fungere som mellemmenneskeligt bindemiddel. Et samfund af kun højsensitive ville bevæge sig meget langsomt og forsigtigt og - det er jeg sikker på - lettere bukke under ved udefrakommende belastninger og udfordringer.

De robuste kunne ikke klare sig uden de højsensitive
Samtidig er jeg overbevist om, at der er en mening med, at 30% af alle populationer af mennesker og højere udviklede dyr er særligt sensitive.
Samfundet har brug for vores velovervejethed, iagttagen, forsigtighed og blidhed.
De robuste kunne ikke klare sig uden os - men vi heller ikke uden dem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.